Vastuullisuus raivaa tietä tulevaisuuteen

Kirjoittaja

Talous ei pitkällä tähtäimellä toimi ekologisesta ja sosiaalisesta vastuusta erillään. Ilman kestävää kehitystä ei maapallolla eikä myöskään yrityksillä ole tulevaisuutta. Yritysvastuun keskusteluja ja johtamista liiketoiminnan tutkijana, yliopisto-opettajana, piensijoittajana ja kuluttajana yli 25 vuotta seuranneena olen nähnyt toimintatapojen paranemista ja asenteiden muutosta yritysjohdossa.  Kehitys kuitenkin kangertelee, ja monet maapallon yhteiset isot haasteet kasvavat karkuun.

Useimmissa yrityksissä on vähitellen siirrytty reagoivasta kohti ennakoivaa yritysvastuuta, estämään mahdollisia haittoja ennakolta. Palveluiden liittäminen fyysisen tuotteen oheen, materiaalien kierron tehostaminen ja kestävää kehitystä mukaileva suunnittelu ovat esimerkkejä uusista toimintamalleista. Ne mahdollistavat sen, että liiketoiminnan kasvusta huolimatta yritystoiminnasta aiheutuneet haitat ovat alkaneet 2000-luvulla kasvaa hitaammin. Yleisesti suunta näyttää siltä, että yritykset joutuvat kantamaan enemmän vastuuta toiminnastaan myös haitallisten ulkoisvaikutusten osalta luonnossa ja yhteiskunnassa.

Johtopäätös 1: Yrityksen parasta ajatteleva johto ei jätä yritysvastuun kysymyksiä huomioimatta.

Samalla kun yritysvastuu on siirtymässä asiantuntijoiden piiristä johdon ja koko henkilöstön arkeen, vastuullisuudesta on tullut koko ajan laajeneva käsitteiden, lyhenteiden ja työkalujen hetteikkö. Monimutkaisuus hämmentää ja uuvuttaa varsinkin aloittelijaa, vaikka arkijärjellä ja yrityksen ikiomalla äänellä voisi päästä yritysvastuun saralla jo pitkälle. En ihmettele, jos pienen yrityksen johto lamaantuu ja alkaa epäröidä kohdatessaan keskustelun, joka vilisee parhaita käytäntöjä ja rönsyilee hienoja järjestelmiä. Näin voi jäädä huomaamatta käytännön merkittävä vastuullisuustyö yrityksen omasta arjesta. Sertifikaateista, raporteista ja iskulauseista on hyötyä, mutta vastuullisesti voi toimia ilman niitäkin.

Johtopäätös 2: Laajaa yritysvastuun kokonaisuutta ei kannata pelätä, sillä alkuun pääsee hyvin tunnistamalla yrityksen oma, kenties piiloon jäänyt vastuullisuus.  

Yritysvastuun johtamisessa ja etenkin raportoinnissa painopiste on yhä kääntynyt nykypäivään ja menneeseen. Hyödyt ja mahdollisuudet toteutuvat kuitenkin usein vasta tulevaisuudessa. Tulevan ennakointi, selkeät mitattavissa olevat vastuullisuuden tavoitteet ja strateginen näkökulma yritysvastuuseen on mukana yritysten toimissa usein ohuesti. Voisiko olla niin, että alati uudistuvien oppien omaksumisen rinnalla vastuullisuus tulevaisuuden mahdollisuutena jää kiireessä pohtimatta tarkemmin? Vuonna 2015 hyväksytyt YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat mielestäni mainio lähtökohta miettiä liiketoiminnan tulevaisuutta ja sisällyttää toimintaan yritysvastuun näkökohdat. Tähänkin on jo paljon oppaita ja osaamista tarjolla.   

Johtopäätös 3: Vastuullisuus liiketoiminnan ajurina ja osana yrityksen tavoitteita varmistaa tulevaisuuden menestyksen.

Vastuullisuutta toteutetaan jokaisen työntekijän arjessa ja tehtävissä. Silti on hyvin tärkeää, että työtä johdetaan reilusti edestä, kokonaisvaltaisesti. Silloin on helpompi edetä harkitusti, pikemminkin yritysvastuun mahdollisuuksien mukana harppoen kuin epävarmoin pienin askelin hoiperrellen. Rohkenen olla sitä mieltä, että asialle täysillä omistautuneita yritysjohtajia tai uusia mahdollisuuksia syvällisesti ymmärtäviä hallituksia tarvitaan Suomessa ja maailmalla enemmän. Yritysvastuun näkökohdat pitäisi sisällyttää myös esimerkiksi johdon palkitsemisen perusteisiin.

Johtopäätös 4: Vastuullisuuteen liittyvät riskit ja mahdollisuudet ovat kokonaisuus. Sen hallintaan kannattaa omistautua kunnolla sen sijaan, että kehitetään toimia sirpaleina toisistaan erillään.

Johtamisen rooli on hallita yritysvastuun kokonaisuus, vaikka työhön liittyy paljon ulottuvuuksia ja yksityiskohtia, joilla vastuullisuus kehittyy. Olennaista on sanojen ja tekojen tasapaino niin, että hyvää tarkoittavilla periaatteilla on aitoa vastinetta käytännössä.

Mika Kuisma on kauppatieteiden tohtori. Hän pohtii yritysvastuun ilmiöitä milloin mistäkin tulokulmasta. Tutustu uuteen Havuja perkele -blogin kirjoittajaamme täältä.

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *