Menesty yritysvastuulla

Menesty yritysvastuulla -teoksen kirja-arvostelu

Kirjoittaja

Vuosi sitten saimme kirjapainosta uunituoreen teoksemme Liappis, Pentikäinen & Vanhala: Menesty yritysvastuulla – käsikirja kokonaisuuteen (Edita 2019). Vuoden mittaan olemme iloksemme saaneet paljon hyvää palautetta kirjasta, erityisesti sen selkokielisyydestä ja käytännönläheisyydestä. Olemme nyt saaneet palautetta myös kirja-arvostelun muodossa. Ohessa yritysvastuuseen erikoistuneen apulaisprofessori Hanna Silvolan huomioita kirjastamme. Hannalle suurkiitos perusteellisesta arviosta!

Hanna, Merja & Anne

Hanna Silvolan kirja-arvostelu:

Yleisen määritelmän mukaan yritysvastuu alkaa siitä mihin laki loppuu – ja siihen väliin jää suttuinen harmaa alue. Suomessa usein ajattelemme, että meillä lait ovat jo niin korkealla tasolla, että yritystemme yritysvastuu on jo varsin hyvää. Harva meistä kuitenkaan pystyy yksityiskohtaisesti identifioimaan mitä lainsäädäntöä meillä oikeasti on jo olemassa. Siihen Liappisin, Pentikäisen ja Vanhalan teos Menesty yritysvastuulla: käsikirja kokonaisuuteen antaa kattavan vastauksen.

Vaikka yritysvastuukirjoja on kirjoitettu suomeksikin jo useita, tämän teoksen ansioiksi lasken nimenomaan näiden lain, yritysvastuun ja harmaan alueen rajapintojen kuvaamisen ja selkeyttämisen. Teoksessa esitellään kattavasti olemassa olevaa sääntelyä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Kirjasta huokuu positiivisella tavalla juridinen asiantuntemus ja kansainvälisten viitekehysten tuntemus.

Piirtää yritysvastuun kokonaisuuden

Yritysvastuu kattaa ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun. Näistä taloudellinen vastuu jää vieläkin vähäiselle huomiolle ilmastonmuutoksen hallitessa keskustelua ympäristövastuusta ja ihmisoikeuksien ja muiden ihmisiä koskevien kysymysten aiheuttaessa huolta sosiaalisen vastuun kentällä. Vielä kymmenen vuotta sitten yritysvastuujohtajia haastatellessani varsin tavallinen vastaus oli, että ”ne taloudellisen vastuun luvuthan me saamme suoraan sieltä vuosikertomuksesta”. Noista ajoista tilanne on kehittynyt huomattavasti, sillä yritysvastuuraportit ovat yhä useammin osa vuosikertomusta ja taloudellista näkökulmaa tarkastellaan vastuiden, ei pelkkien lukujen valossa.

Menesty yritysvastuulla -teos kuvaa ansiokkaasti erilaisia taloudellisen vastuun kysymyksiä aina yritysten taloudellisesta kestävyydestä korruption torjuntaan ja vastuulliseen veronmaksuun. Erityisesti taloudellisen vastuun osiossa ilahduin harmaan talouden ottamisesta mukaan keskusteluun: yritysvastuu ole mustavalkoista, vaan lain ja yritysvastuun välissä on ongelmallinen aiheuttava harmaa alue, mukaan lukien harmaa talous.

Teoksen alaotsikko käsikirja kokonaisuuteen kuvaa hyvin kirjan kontekstia. Se ei ole käsikirja kansainvälisistä viitekehyksistä ja lakipykälistä, yritysvastuun sisällöstä, strategiasta, yritysvastuuohjelman rakentamisesta tai raportoinnista vaan teos leikkaa kaikki nämä teemat rakentaen nimenomaan kokonaisuuden yritysvastuusta. Mielestäni kirja sopii sekä yritysvastuun alkumetreillä oleville kokonaiskuvan hahmottamiseksi että kokeneemmillekin asiantuntijoille. Vaikka kirjassa onkin paljon tuttua pidempään alalla olleille – olisi ehkä syytä huolestua, jos ei olisi – siitä löytyy kuitenkin paljon yksityiskohtaista tietoa, uusia case-esimerkkejä ja pohdittavia kysymyksiä. Käytännönläheisyyttä tuovatkin käytännön vinkit ja pohdintakysymykset.

Tarjoaa yritysvastuun reseptiikan

Mikä sitten onkaan yritysvastuun menestysresepti? Luonteeltaan yritysvastuun reseptiikka on lähempänä ruuanlaittoa kuin leipomista. Siinä missä leipuri onnistuu tarkasti reseptiä noudattamalla, kokilta vaaditaan hyvää makuaistia, taitoa yhdistellä olannaisia ainesosia ja tuntea niiden yhteisvaikutukset. Sama pätee yritysvastuuseen; tarkasti reseptiä noudattamalla tulee helposti kopioineeksi toisten tekemisiä, kun kokin on tunnettava oman sopan olennaiset ainekset. Yritysvastuussa kaikki lähtee yritykselle itselleen olennaisten ympäristö-, sosiaalisten- ja taloudellisten vaikutusten tunnistamisesta.

Liappisin, Pentikäisen ja Vanhalan kirja ei tarjoa kokille valmista reseptiä, mutta avaa reseptiikkaa ja ohjaa käyttämään olennaisia raaka-aineita, kannustaa maistelemaan ja kokeilemaan. Harjoittelun ja asiaan paneutumisen myötä syntyvät niin hyvät kokit kuin vastuulliset yritykset ja yritysvastuun ammattilaisetkin!

Hanna Silvola

Laskentatoimen apulaisprofessori

Hanken Svenska handelshögskolan

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *