Kriisissä punnitaan ihmisten vastuullinen johtaminen

Kirjoittaja

Silloin kun bisnes luistaa, on helpompaa toimia oikein. Usein vasta poikkeustilanteissa, kuten nyt maailmaa ravistelevassa pandemiassa, yksilön ja yhteisön vastuulliset arvot ja tavat toimia joutuvat todelliselle koetukselle. Hyvin johdetussa yrityksessä ne eivät horju kriisinkään hetkellä, vaikka päätöksiä on tehtävä epävarmuudessa ja nopeammin kuin koskaan. Selvää on, että tällöin virheitä tapahtuu, myös omien työntekijöiden johtamisessa. Olennaista on korjata virheet, oppia niistä ja käsitellä tapahtunut avoimesti henkilöstön kanssa. 

Mikä meni pieleen
Pandemian aikana on kuultu tapauksista, joissa vastuullinen johtaminen on rakoillut. Se kulttuuri, josta yritysjohto puhuu, johon työntekijät luulivat kuuluvansa ja josta kerrotaan julkisissa kanavissa, ei pädekään poikkeuksellisen haasteen edessä. Otetaan muutama esimerkki.

Korona on vähentänyt asiakkaita, liiketoiminta sakkaa ja henkilöstöä joudutaan lomauttamaan, ehkä jopa irtisanomaan. Työnantaja kuitenkin odottaa, että lomautuksen aikana työntekijät hoitavat työtehtävät tavalliseen tapaan. Toisaalla työntekijöitä ei lomauteta, vaan heitä kehotetaan ponnekkaasti pitämään vuosilomansa yhteistoimintamenettelyä välttäen. 

Normaalisti osallistava ja kuunteleva esihenkilö käyttäytyy poikkeustilanteessa kuin yksinvaltias, jonka näkemykset jyräävät muiden yli. Työyhteisössä puretaan stressiä puhuttelemalla ja kohtelemalla työkavereita ikävästi, vaikka samalla julistetaan  somessa tsemppiä ja hyvää yhteishenkeä. 

Johdossa mietitään keinoja toiminnan sopeuttamiseksi. Ratkaisuna päädytään kehittämään liiketoimintaa tavoilla, jotka ovat yrityksen vastuullisuustavoitteiden vastaisia, ja keskeyttämään vastuullisuuteen liittyvä kehitystyö. Asiaa ei juuri selitetä henkilöstölle. Se pohtii, oliko johdon valinta vaikea, vai oliko vastuullisuus sittenkään aidosti yrityksen strategiassa ja arvoissa.

Tunnistitko esimerkeistä oman työyhteisön, tutun johtajan tai jopa oman tavan toimia? Pahimmillaan vastuuton johtaminen voi myös nousta otsikoihin, kuten esimerkiksi silloin, kun yksityisissä vanhusten hoivakodeissa johtaminen ei ole ollut koronatilanteen tasalla, mikä on johtanut asiakkaiden kuolemantapauksiin

Kriisi on mahdollisuus toimia oikein
Edellä mainitut esimerkit ovat valitettavan yleisiä, mutta toisinkin voi ja pitää toimia. Esimerkiksi lomautukset ja irtisanomiset ovat käypiä keinoja selvitä kriisistä, mutta vain silloin, kun niille on liiketoiminnallinen peruste ja ne toteutetaan lain mukaan sekä työntekijöitä kunnioittavalla tavalla. 

Poikkeustila onkin oppimisen paikka. Vastuullista on pyrkiä arvioimaan omaa toimintaa kriittisesti, käsitellä ja hyvittää tehdyt virheet avoimesti työyhteisössä sekä ja korjata toimintaa niin, jotta samat virheet eivät toistu. Kriisi on yritysjohdolle mahdollisuus vahvistaa vastuullista johtamista, erityisesti henkilöstöasioissa, sekä tehdä työyhteisöstä ja yrityskulttuurista entistä vahvempia. 

Jonain päivänä tämä pandemia on myös ohi. Johdossa tulee huomioida, millaiset vaikutukset nyt tehdyillä päätöksillä ja toimenpiteillä on silloin, kun koronarajoitukset poistuvat ja työntekijät palaavat jatkuvasta etätyöstä tai lomautusjaksoilta takaisin työpaikoille. Kriisiaikana hyvin ja oikeudenmukaisesti kohdellut työntekijät tulevat motivoituneina takaisin. Lyhytnäköinen ja huono johtaminen voi puolestaan käydä yritykselle kalliiksi. Jos luottamus johtoon, kulttuuriin ja vastuullisuuden merkitykseen yrityksessä on kärsinyt, seuraa pahimmillaan irtisanoutumisia ja riskejä työnantajamaineelle, kun sana leviää. Siitä kärsii lopulta myös liiketoiminta.

Monissa yrityksissä on noussut esiin esimerkillistä johtamista ja sitoutumista vastuullisuuteen. Esimerkkeinä yritykset, joissa johto on tinkinyt omasta palkastaan talousvaikeuksissa. Parhaimmillaan kriisistä selviytyminen, vaikka sitten virheistä oppimalla, tuo yhteisön yhteen ja todistaa, että vastuulliset arvot ja kulttuuri ovat kestävällä pohjalla. Silloin on hyvä jatkaa vastuullista liiketoimintaa.

Anna & Anne

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *