Ihminen – ympäristövastuun puuttuva palanen

Kirjoittaja

Ympäristövastuu korostuu yritysten viestinnässä. Ympäristöstä, päästöistä, hiilijalanjäljistä ja energialähteistä puhutaan usein sujuvasti ilman minkäänlaista linkitystä ihmisiin. Kuitenkin ihmisen ja elämän suojaaminen on koko yritysvastuuajatuksen taustalla.

Monet yritykset ovat ottaneet näkyvästi mukaan viestintäänsä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (SDGs) osoittaakseen vastuullisuuttaan. Useimmat eivät kuitenkaan näytä hahmottavan, että suurin osa SDG-tavoitteista liittyy ihmisiin (ja ihmisoikeuksiin). Ihminen on ympäristövastuusta puuttuva palanen.

Miksi postaus nyt tästä aiheesta? Avattuamme ”Havuja perkele”-blogin toukokuun puolivälissä saimme erinomaisia sisällöllisiäkin reaktioita ensimmäisiin postauksiimme. Reaktioissa kompattiin peräänkuuluttamaamme yritysvastuun ”ison kuvan” hahmottamisen ja vastuullisuuden eri osa-alueiden linkkien osoittamisen ja konkretisoinnin merkitystä.

Sähköautoko vastuullinen valinta?

Yhdessä kommentissa nostettiin esiin autoihin liittyvä esimerkki. Sähköautoilija voi ajatella tekevänsä ympäristöystävällisen teon käyttämällä autoa, joka ei tupruta ilmaan pakokaasupäästöjä polttomoottoriauton tapaan.

Pelkkiin auton päästöihin tuijottaminen ei tietenkään ole koko totuus sähköauton ympäristökuormituksesta. Ympäristövaikutuksia tulee arvioida tuotteen koko elinkaaren näkökulmasta. Samalla on syytä katsoa vastuullisuutta laajemmin, mukaan lukien tuotannon ihmisoikeusvaikutuksia.

Sähköautojen valmistus, ja erityisesti akkujen valmistus, vaatii runsaasti metalleja joita louhitaan enimmäkseen kolmansissa maissa. Esimerkiksi akkuihin tarvittavan koboltin tuotanto keskittyy pitkälti maailman köyhimpiin valtioihin kuuluvaan Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Sähköautoilija voi siis luulla tehneensä vastuullisen autovalinnan, mutta onko hän ajatellut akkuihin tarvittavien metallien louhinnan eettisyyttä – onko esimerkiksi koboltin louhinnassa mahdollisesti käytetty kiellettyä lapsityövoimaa? Lisäksi työntekijät altistuvat usein muun muassa raskasmetalleille, pölylle ja maansortumille, palkka ei aina riitä elämiseen ja elinympäristö saastuu. 

Ympäristövastuu on vastuuta ihmisistä ja elämästä

Kaikenlaisella tavaratuotannolla on ympäristövaikutusten lisäksi aina myös sosiaalisia vaikutuksia, eli vaikutuksia ihmisiin – työntekijöihin, asiakkaisiin tai lähiyhteisön ihmisiin. Siksi on hämmentävää kuinka sujuvasti ihminen ohitetaan ympäristövastuusta puhuttaessa.

Yritysten tulee murtautua ulos yritysvastuun siiloista ja nähdä eri osa-alueita läpileikkaavia teemoja. Jos yritys ympäristöpäästöillään heikentää laajemminkin ympäristön tilaa, mukaan lukien ilmastoa ja biodiversiteettiä, seurannaisvaikutuksista kärsii kaikki elollinen – viime kädessä aina myös ihminen.

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia globaaleja ongelmia ja haasteita. Jos ilmastonmuutoksen suuntaa ei saada käännettyä, myrskyt, tulvat, merenpinnan nousu, kuivuus, aavikoituminen ja trooppisten tautien leviäminen uhkaavat monia ihmisten perustavanlaatuisiakin ihmisoikeuksia – mukaan lukien oikeutta elämään ja terveyteen. Laaja ruoka- ja vesipula sekä ilmastopakolaisuus saattavat olla jo lähitulevaisuutta. Tällaiset kysymykset tulevat myös olemaan useammin erilaisten konfliktien taustalla, joissa kärsijänä on jälleen – ihminen.

Yritykset muutoksen moottoreina

Yritykset ovat maailman luonnonvarojen merkittävimpiä käyttäjiä ja ympäristöä kuormittavia toimijoita. Toisaalta yritykset ovat aina olleet uusien innovaatioiden tärkeimpiä kehittäjiä ja hyödyntäjiä. Niillä on mahdollisuus löytää keinot moniin ympäristöä ja elämää kuormittaviin ja uhkaaviin ongelmiin.

Jotta yritykset olisivat osa ratkaisua, ei ongelmaa, niiden olisi otettava ympäristön, ihmisen ja muun elämän suojaaminen liiketoiminnan keskeiseksi arvoksi. Eikä niiden pitäisi toimia jarrumiehinä esimerkiksi silloin, kuin valtiot yrittävät sääntelyn keinoin ohjata yrityksiä toimimaan ympäristöä ja luonnonvaroja säästävästi.

Koska ympäristövastuu hyödyttää aina ihmistä, aidosti ympäristövastuullinen yritys tekee samalla myös sosiaalisen vastuun tekoja. Ympäristövastuutaan esillä pitävien yritysten olisi syytä tehdä tämä linkki näkyväksi. Nyt sitä pidetään syvällä vakan alla – tai yhteyksiä ei hahmoteta.

Eilen 5.6. vietettiin YK:n lanseeraamaa maailman ympäristöpäivääSe voisi siis mainiosti olla samalla myös ihmisoikeuspäivä.

Merja & Hanna

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *