Vastuutonta lomaa!

Kirjoittaja

Vaikka moni väittää talven tulevan, nyt on kesä ja loma. Silloin voi unohtaa yritysvastuuhöpinät ja nautiskella oma napa paukkuen. Maailman parantamista voi jatkaa syksyllä, jos jaksaa. Irtioton vastuullisuuden oravanpyörästä saat oheisilla maailmanpahoittajan vinkeillä.

Minne lomalle?
Suomen kesä on kylmä ja sateinen, sanoivat sammakkomiehet mitä tahansa. Lennä kauas ja monella vaihdolla, jottei veritulppa iske. Mediakin vinkkasi, kuinka tingit kuluista, ympäristöhaitoista viis.  Monissa ulkomaan kohteissa tarjoutuu usein myös parempia tilaisuuksia maksaa pimeästi ruuat, autonvuokrat ja majoitukset. Selvää säästöä!

Jos joudut värjöttelemään mökillä, varustaudu fleecestä valmistetuilla mikromuovihuovilla. Ne ovat niin halpoja, että voit ostaa likaisten tilalle uusia. Pestessä lämpöiset muovihiukkaset vain päätyvät vesistöihin ja ravintoketjuun muiden iloksi. Mökin nurkassa voi hehkuttaa parin kilowatin sähköpatteria ja pimeydessä pärjää loisteputkilla.

Kotimaassakin voi maistaa maailmaa. Kata pöytään tuontivihanneksia, Brasilian pampalla kirmaillutta nautaa ja vettä muovipulloissa. Luonto ja paikalliset ruokatuottajat kiittävät!

Mitä ohjelmaa?
Elämykset tekevät loman. Päristele vesijetillä pitkin järveä, mönkijällä metsässä ja katumaasturilla sieneen. Näin eläimet ja naapuritkin saavat osansa kesän äänistä ja katkuista.

Kerran kesässä kuuluu käydä energiasyöpössä ja melusaasteisessa huvipuistossa. Kannattaa valita kohde hintatason mukaan – työntekijöiden elämiseen riittämätön palkka on hurvittelijan lompakon onni.

Kesällä on myös aikaa remontoida. Käytä hyväksi parhaat tarjoukset ja jätä kuittihommat muille. Kotitalousvähennyksiä ei tarvita, kun verotus on optimoitu paratiisisaarten avulla nolliin.

Miten rentoutua?
Maksimoi vapaa-aika ottamalla rennosti. Tiskivuorelta säästyt kertakäyttöastioilla. Pahviset ovat ok, koska biotalous, mutta muoviset ovat parhaita – kelluvatpa laiturilta tippuessa. Myös grillit ja savustimet saa nykyään kertakäyttöisinä, muovikääreissä jopa.

Mustikoitakaan ei tarvitse itse poimia. Selkä ei rasitu, kun ostat marjat tuottajalta, joka on sattunut saamaan puoli-ilmaista työvoimaa kerääjiksi. Parhaaseen hintaan marjat saa toki ihmiskauppiailta.

Rannalla maatessa ei mökkihöperöidy, kun pitää yhteyttä ulkomaailmaan. Someta mielipiteesi esimerkiksi tasa-arvosta, maahanmuutosta tai vähemmistöistä mahdollisimman provosoivasti, erilaisia ihmisryhmiä leimaten. Kunnon vihapuhe se vasta rentouttaa.

Vastuutonta lomaa!

Anna, Anne, Hanna ja Merja

PS. Vielä on kaunista kesää jäljellä, mutta ei kauaa, jos lomailemme kuin maailmanpahoittajat. Katso vinkkejä vastuullisempaan matkailuun täältä. Turismin uhkista ja mahdollisuuksista kestävälle kehitykselle voit lukea täältä. Ota lomalukemiseksi myös Havuja perkele – niin jatkuu se maailman parantaminen lomien jälkeen.

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *