Korruptoitunut Suomi

Kirjoittaja

Suomi komeilee vuodesta toiseen tunnetuimman korruptiomittauksen, Transparency Internationalin CPI-indeksin, kärkisijoilla. Tammikuun lopussa julkistetussa tuoreimmassa mittauksessa Suomi säilytti kolmannen sijansa 180 valtiota kattaneessa arvioinnissa. Mitalisijoitus ei kuitenkaan takaa Suomelle immuniteettia korruptiosta, vaan sitä tapahtuu myös meillä. Myös yritystoiminnassa korruptioon täytyy suhtautua vakavasti, koska sillä on kauaskantoiset vaikutukset yrityksen menestykseen.

Yksikään maa ei ole korruptiosta vapaa

Tulos korruptiovertailussa on hyvä asia. Sokea luottamus indeksin sijoitukseen on kuitenkin vaarallista, sillä yksikään maa ei ole korruptiosta vapaa. Tämä on myös Transparency Internationalin viesti tänä vuonna erityisesti Pohjoismaille. Indeksin laatija nimittäin huomauttaa, että se keskittyy ainoastaan julkisen sektorin korruptioon. Indeksi ei siis lainkaan huomioi yksityisen sektorin korruptiota, jolloin esimerkiksi rahanpesu ja ulkomailla tapahtuva lahjonta jäävät kokonaan tarkastelun ulkopuolelle. Huomionarvoista on myös se, että indeksi perustuu käsitykseen korruptiosta (perception), eikä se mitenkään vastaa absoluuttista totuutta.

“Näin on aina toimittu”

Indeksin tulokset luovat vaarallista illuusiota osaltaan myös yritystoiminnalle. Samaan aikaan, kun juhlimme mitalisijasta korruptiovertailussa, useat eri raportit ja selvitykset paljastavat, että erityisesti vaikeasti havaittavaa piilokorruptiota esiintyy yhteiskunnassamme. Piilokorruptioon lukeutuvat esimerkiksi vallan väärinkäyttö, hyvä veli -verkostot ja suosiminen henkilövalinnoissa. Kaikki ovat ilmiöitä, joille sekä julkinen että yksityinen sektori luo hedelmällisen maaperän kasvaa, koska “näin on aina toimittu”.

Vaaratilanteiden tunnistaminen ennakolta

Osallisuus korruptiiviseen toimintaan on vaarallista yrityksille. Siksi sen eri muodot ja vaaravyöhykkeet olisi hyvä tunnistaa ennakolta, koska vaakalaudalla ovat sidosryhmien luottamus, yrityksen maine ja osin myös korruptiosta aiheutuvat kalliit juridiset seuraamukset. Pahinta on, jos harha-askeleet on otettu sen takia, että yrityksen johto tai työntekijät eivät ole tunnistaneet korruptiota. Kaiken a ja o on selkeiden pelisääntöjen luominen, koulutus ja sisäinen viestintä.

Näin meillä

Millaisia vaaravyöhykkeitä meillä sitten on piilokorruption saralla? Olen viime viikkojen aikana hämmentynyt lukuisista korviini kantautuneista esimerkeistä liittyen korruptioon ja jopa suoranaiseen lahjontaan. Piilokorruption esimerkkejä löytyy runsaasti myös Vaasan yliopiston vuonna 2017 julkaisemasta raportista, joka perustuu 420 kertomukseen korruption ilmentymistä. Tässä alla on muutama ote selvitystä varten kerätyistä kertomuksista:

”Paikallisille urheiluseuroille oli tapana antaa joidenkin tuhansien eurojen vuositukea lähinnä ostamalla ylihintaisia mainoksia heidän julkaisuihinsa. Kun kiristyvän taloustilanteen takia vähensimme tukea, tilanne kiristyi ja muuttui jopa uhkailuksi. Urheiluseurojen napamiehet olivat tärkeitä paikallisvaikuttajia ja jopa sanoivat, että nyt sitten heidän firmoiltaan loppuu yhtiön palvelujen osto, jos tuki ei jatku entiseen malliin.”

”Kaupungin tekninen johtaja valitsee erään rakennus/remonttifirman tarjoukset, koska firman johtaja on valvontalautakunnan puheenjohtaja. Firman johtaja tietää mitä tarjota, että on halvin tarjous. Kun on rakentamisen aika, firmalta tulee ylimääräisiä laskuja. Eli rakentaminen onkin paljon kalliimpaa.”

”… ystäväni työskentelee yritysmyyjänä suuressa rakennustarvikeliikkeessä pääkaupunkiseudulla. Hän on ansainnut pikku hiljaa suurten rakennusliikkeiden johtajien luottamuksen. Hän kertoi minulle, että Suomen suurimpien rakennusliikkeiden johtajat tekevät “asiakasmatkan”… työnantajan kutsumana, … Nämä johtajat sopivat sitten yhdessä illanvietoissa seuraavan vuoden suurten rakennusprojektien tarjousten alimmasta hinnasta.”

Edellä kuvatut piilokorruption esimerkit kuvastavat monin paikoin maan tapaa. Vaikka ne eivät aina ole suoranaisesti lainvastaisia, useimmiten kyse on kuitenkin lain hengen vastaisesta tai vähintäänkin vastuuttomasta toiminnasta.

Kannustan, että myös yrityksissä nostetaan kissa pöydälle korruption osalta. Keskustelu on hyvä aloittaa sillä, miten korruptio määritellään. Entä mitkä käytännöt rakentavat ravinteikasta maaperää korruptiolle? Millä toimenpiteillä käännetään kurssi ja varmistetaan aidosti korruptiosta vapaa toiminta? Korruption estäminen ja mahdollisten ongelmien selvittäminen on äärimmäisen tärkeä osa vastuullista yritystoimintaa.

Anne

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *