Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteemme

Kirjoittaja

Ilmastonmuutos vaikuttaa  meihin kaikkiin ja myös terveyteemme jo tällä hetkellä. 2000-luvulla koetut helleaallot ovat johtaneet Euroopassakin kymmeniin tuhansiin ennenaikaisiin kuolemiin. Korkeat lämpötilat nostavat ilmansaasteen määrää, mikä lisää sydän- ja hengitystiesairauksia.  Allergiat ja hyönteisten levittämät taudit lisääntyvät. Tuoreen suomalaisen väitöskirjatutkimuksen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa myös mielenterveyteemme ja lisää jopa itsemurhariskiä.

Mitä tämä tarkoittaa liiketoiminnan näkökulmasta?

Yrityksiä koskeva ilmastonmuutospuhe koskee yleensä sitä, kuinka yritysten tulee osaltaan ottaa aktiivinen rooli itse ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Tämä tavoite tuleekin olla yritystoiminnassa kirkkaana mielessä joka päivä. Yrityksillä on kuitenkin myös välittömämpi rooli olla löytämässä ratkaisuja siihen, miten ilmastonmuutoksen vaikutukset terveyteemme minimoidaan juuri nyt. Toisin sanoen yrityksille, jotka pystyvät tuotteillaan vastaamaan negatiivisiin terveysvaikutuksiin, syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tarvitaan ihmisten terveyttä tukevia tuotteita

Koska puhumme terveydestä, uusia liiketoimintamahdollisuuksia avautuu luontevasti terveystoimialalle. Olennaista on, että alalla nähdään ilmastonmuutoksen tuomat uudet terveysuhat ja -riskit ja pystytään vastaamaan niihin aidosti ihmisten terveyttä tukevilla tuotteilla. Vastuulliset yritykset palvelevat myös eri väestöryhmiä, ei vain rikkaimpia. Miten esimerkiksi lääkkeitä ja rokotteita saadaan riittävästi kaikille hintaan, johon köyhimmilläkin ihmisillä on varaa?

Kun puhutaan ihmisten hyvinvoinnista ja terveydestä, emme voi myöskään ohittaa ruoantuotantoa ja sen vaikutuksia: millaisia lajikkeita yritykset kehittävät kasvintuotantoon, jotta kasvinviljely voi jatkua muuttuvissa olosuhteissa niin, että ruokaa riittää kaikille? Millä ratkaisuilla taataan riittävästi puhdasta juomavettä kaikille? Suomalaisella osaamisella voisi olla kysyntää.

Rakennusala on osaltaan keskiössä: Millä ratkaisuilla viilennetään ekotehokkaasti asuin-, toimisto- ja julkisia rakennuksia, jotta kuumuus ei vie voimiamme tai jopa henkeämme? Millaista rakentamista tulevaisuudessa ylipäätään tarvitaan, jotta voimme elää terveesti?

Entä mikä on sijoittajien rooli näiden ratkaisujen mahdollistajana?

Näihin kaikkiin kysymyksiin, ja lukuisiin muihin, yrityksillä olisi hyvä olla vastauksia.

Tavoitteena taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaikille

YK:n kestävän kehityksen tavoite numero kolme peräänkuuluttaa “terveyttä ja hyvinvointia. Sen lisäksi, että terveys mainitaan tavoitteissa tällä tavoin nimenomaisesti, on muistettava, että tavoitteisiin linkittyvät läheisesti myös kansainväliset ihmisoikeudet. Oikeus terveyteen kuuluu perustavanlaatuisiin ihmisoikeuksiin. Siksikin terveyskysymysten pitäisi olla jokaisen vastuullisen yrityksen agendalla – vaikka erilaisina liiketoimintamahdollisuuksina.

Hanna & Merja

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *