Blogista

Mikä ihmeen “Havuja perkele”-blogi?

Maailma on täynnä puhetta – nykyisin myös yritysvastuupuhetta – ja puheelle luotuja alustoja. Miksi siis uusi, yritysvastuukysymyksiä käsittelevä “Havuja perkele”-blogi?

Siksi, että kaikesta vastuullisuuspuheesta huolimatta mielestämme yritysten vastuullisuudesta ei vieläkään keskustella riittävästi ja riittävän selkeästi. Tai ainakaan siitä ei keskustella riittävän monipuolisesti ja erilaisia yritysvastuukysymysten keskinäisyhteyksiä avaten. Keskustelu tuppaa siiloutumaan jonkin yritysvastuun osa-alueen (taloudellinen, ympäristö- ja sosiaalinen vastuu) sisään ilman että valotetaan poikkileikkaavia teemoja. Lisäksi yritysvastuun ja kestävän kehityksen konkreettisia yhteyksiä avataan täysin riittämättömästi.

Siksi, että tarvitaan puhetta, jossa tehdään todeksi yritysvastuun määritelmä – lainsäädännön noudattaminen ja tätä vielä vastuullisempi toiminta. Useinkaan ei täsmennetä sitä rajapintaa, jossa yrityksen oikeudelliset velvoitteet ja niiden ylimenevä toiminta kohtaavat. Pohditaan esimerkiksi hyvän työilmapiirin edellytyksiä määrittelemättä sitovan lainsäädännön asettamaa perälautaa tai perustaa. Esimerkiksi jos lakien kieltämää syrjintää ei ole ymmärretty ja tehokkaasti taklattu työpaikalla, on resurssien tuhlausta tuoda työpaikoille hyvien työelämätaitojen työkalupakkeja.

Siksi, että vastuullisuuspuhe on osin mennyt sekamelskaksi, josta ei enää aina saa selvää siitä mitä konkreettisia toimia yrityksiltä edellytetään vastuullisuuden toteuttamiseksi.

Siksi, että aina tarvitaan puhetta, joka ravistaa meitä pohtimaan asioita tuoreista näkökulmista.

Tässä muutama syy miksi koemme, että blogillemme on tilaa ja tilausta yritysvastuun kentällä.

Miksi nimi “Havuja perkele”?

Siksi, että tähän hiihtäjälegenda Marjo Matikaisen (nyk. Matikainen-Kahlström) vuoden 1987 MM-hiihdoissa kultaan siivittäneeseen lausahdukseen tiivistyy paljon suomalaista sisua,  päättäväisyyttä ja kestävyyttä.

Yritysvastuun jalkauttaminen yrityksen liiketoimintojen ytimeen ja arkiseen tekemiseen perustuu aivan samanlaiseen päättäväisyyteen ja periksiantamattomuuteen. Onnistuminen vastuullisuuden integroinnissa yritystoimintaan vaatii niin ikään harjoittelua, myös epäonnistumisia, matkalla kohti asetettuja päämääriä, menestystä ja voittoja.

Siksi, että joskus pitää uskaltaa sanoa vähän provosoiden, myös voimasanoja fiksusti käyttäen.

Anne, Hanna, Merja & Anna