Yritysvastuun tekijät blogin takana

Kirjoittaja

Me – Anne Vanhala, Hanna Liappis, Merja Pentikäinen ja Anna Rahikainen – kynäilemme blogiin yritysvastuuseen ja kestävään kehitykseen liittyviä ajatuksiamme yhdessä ja erikseen. Blogissa voidaan julkaista myös vieraskirjoittajien pohdintoja.

Anne (OTM, MBA) on tiimimme taloudellisen vastuun erityisosaaja. Annella on kymmenen vuoden kokemus liikejuridiikan saralta ja vahva osaaminen verotuksesta ja hyvän hallinnon toteuttamisesta. MBA-opinnot 2010-luvun alussa herättivät kiinnostuksen vastuulliseen liiketoimintaan ja siitä lähtien Anne on toiminut neuvonantajana sekä compliancen että yritysvastuun kysymyksissä. Anne on rakentanut useille yrityksille ohjeistuksia ja koulutuksia mm. lahjonnan ja korruption estämisessä. Anne on kokenut ja kehuttu kouluttaja. Erään asiakkaan kommentti Annesta: “Suosittelen lämpimästi osaamistasi ja ennen kaikkea tapaasi hoitaa asioita tehokkaasti ja miellyttävällä tyylillä!” (Ks. lisää www.bonfide.fi)

Vastapainoa neuvonantajan työlle antaa vanha hirsitalo ja sen pihapiiri idyllisessä Loviisassa. Annen harrastuksiin lukeutuukin remontointi, vanhojen huonekalujen entisöinti ja pihahommat vuodenaikojen mukaan. Annen motto kaikessa tekemisessä soveltuu myös yritysvastuutyöhön: If your dreams don’t scare you they are not big enough (Ellen Johnson Sirleaf).

Hanna (FM, ympäristötieteet) on tiimimme ympäristöasiantuntija. Hanna on yli kymmenen vuoden ajan työskennellyt yritysten ympäristöjohtamisen sekä viestinnän parissa Suomessa ja kansainvälisesti. Hannan työkalupakista löytyvät muun muassa ISO14001, EMAS ja GRI-standardit sekä rutkasti ymmärrystä siitä, miten yritysten ja organisaatioiden tulisi parantaa ympäristösuorituskykyään hyvässä linjassa organisaation liiketoiminta- ja viestintästrategian kanssa. Hanna on tinkimätön viherpesun vastustaja sekä jatkuvan parantamisen advokaatti. Hannan webbisivut ovat tulollaan nyt keväällä, joten niitä odotellessa käy kurkkaamassa vaikka Hannan LinkedIn-profiilia!

Hanna rakastaa hyvää kahvia ja pohtii, pitäisikö ryhtyä osa-aikaiseksi luomumaanviljelijäksi. Hanna on myös tehokas verkostoituja, jonka harrastuksiin kuuluukin kahvilla käynti uusien ihmisten kanssa. Hanna koittaa suhtautua elämään lempeällä otteella ja ajattelee, että “Sometimes you win, sometimes you learn”!

Merja (OTT, DES) on tiimimme sosiaalisen vastuun ykköstykki ja alan johtavia asiantuntijoita Suomessa. Juristin peruskoulutus, työskentely kansainvälisen oikeuden tutkijana, opettajana ja professorina sekä erikoistuminen ihmisoikeuskysymyksiin yli 20 vuoden ajan ovat rakentaneet ainutlaatuista edelläkävijäosaamista ihmisoikeuksiin ja ihmisten kohteluun liittyvissä kysymyksissä. Käytännössä Merjan kaikki opinnäytetyöt, mukaanlukien vuonna 2008 julkaistu väitöskirja, ja kaikki hänen tutkimukset ovat käsitelleet ihmisoikeuksia eri näkökulmista. Merja on laatinut ensimmäisen Suomessa julkaistun selvityksen ihmisoikeuksien merkityksestä yritystoiminnassa (”Yritystoiminta ja ihmisoikeudet” (2009)). Merjan osaamista ovat käyttäneet valtionhallinto, kansainväliset järjestöt (mm. YK, Euroopan neuvosto, OECD, Etyj), kansalaisyhteiskunnan järjestöt ja yritykset. Merja suunnitteli ja toteutti yhteistyössä yritysvastuuverkosto FIBS ry:n kanssa FIBSin ensimmäisen yrityksille suunnatun ihmisoikeusvalmennuksen vuonna 2014 ja oli pääkouluttajana myös vuosien 2015-2017 valmennuksissa. Hän on tehnyt yhteistyötä yksittäisten yritysten kanssa ja auttanut jo useita yrityksiä konkretisoimaan ihmisoikeudet osaksi yrityksen vastuullisuusagendaa. (Ks. lisää www.opiniojuris.fi)

Yrittäjätyön rinnalla Merja tekee vapaaehtoistyötä väkivallan vähentämiseksi Suomessa. Virtaa ja energiaa elämään Merja ammentaa erityisesti luonnossa liikkumisesta. Lisäksi Merja uskoo isosti verkostoitumiseen ja erilaisten ihmisten ja erilaisen osaamisen törmäyttämisestä syntyvään lisäarvoon.

Anna (BA, MSc) on tiimimme vastuullisuusviestinnän asiantuntija. Anna on työskennellyt yritysviestinnän ja -vastuun tehtävien parissa Suomessa ja kansainvälisesti. Hänellä on kokemusta yritysten vastuullisuustyön kehittämisestä, raportoinnista ja viestinnästä sekä B2B- että kuluttajatoimialoilla. Havuja perkele -hengessä Annalle on tärkeää tehdä vaikuttavaa ja inspiroivaa jälkeä, vaikka se vaatisi harmaan kiven läpi puskemista.

Siviilissä Anna tunnetaan innokkaana matkailijana ja hän rakentaa parempaa maailmaa myös partiossa. Annan ohjenuorana elämässä on brittiläisen runoilijan ja taidekriitikon William Ernest Henleyn runo Invictus.

Jaa artikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *