Meistä

Me – blogin perustajatiimiläiset ja laajennettu kirjoittajatiimi – kynäilemme blogiin yritysvastuuseen ja kestävään kehitykseen liittyviä ajatuksiamme yhdessä ja erikseen. Blogissa voidaan julkaista myös vieraskirjoittajien pohdintoja.

Emme pelkästään “havustele” blogin sivuilla, vaan lisäksi autamme yrityksiä ja yhteisöjä yritysvastuukysymyksissä tiiminä tai yksittäisinä konsultteina. Ota siis rohkeasti yhteyttä ja kysy, miten voisimme olla avuksi.

Blogin perustajatiimi

Blogin perusti alunperin kolmen yrittäjän joukko, jotka yhdessä hanskaavat yritysvastuun kaikki kolme pilaria – ympäristö-, taloudellisen sekä sosiaalisen vastuun:

Anne Vanhala (OTM, MBA) on tiimimme taloudellisen vastuun erityisosaaja. Annella on kymmenen vuoden kokemus liikejuridiikan saralta ja vahva osaaminen verotuksesta ja hyvän hallinnon toteuttamisesta. MBA-opinnot 2010-luvun alussa herättivät kiinnostuksen vastuulliseen liiketoimintaan ja siitä lähtien Anne on toiminut neuvonantajana sekä compliancen että yritysvastuun kysymyksissä. Anne on rakentanut useille yrityksille ohjeistuksia ja koulutuksia mm. lahjonnan ja korruption estämisessä. Anne on kokenut ja kehuttu kouluttaja. Erään asiakkaan kommentti Annesta: “Suosittelen lämpimästi osaamistasi ja ennen kaikkea tapaasi hoitaa asioita tehokkaasti ja miellyttävällä tyylillä!” (Ks. lisää www.bonfide.fi)

Vastapainoa neuvonantajan työlle antaa vanha hirsitalo ja sen pihapiiri idyllisessä Loviisassa. Annen harrastuksiin lukeutuukin remontointi, vanhojen huonekalujen entisöinti ja pihahommat vuodenaikojen mukaan. Annen motto kaikessa tekemisessä soveltuu myös yritysvastuutyöhön: If your dreams don’t scare you they are not big enough (Ellen Johnson Sirleaf).

Opinio Juris Oy:n asiantuntijat:

Merja Pentikäinen (OTT, DES) on tiimimme sosiaalisen vastuun ykköstykki ja alan johtavia asiantuntijoita Suomessa. Juristin peruskoulutus, työskentely kansainvälisen oikeuden tutkijana, opettajana ja professorina sekä erikoistuminen ihmisoikeuskysymyksiin yli 20 vuoden ajan ovat rakentaneet ainutlaatuista edelläkävijäosaamista ihmisoikeuksiin ja ihmisten kohteluun liittyvissä kysymyksissä. Käytännössä Merjan kaikki opinnäytetyöt, mukaanlukien vuonna 2008 julkaistu väitöskirja, ja kaikki hänen tutkimukset ovat käsitelleet ihmisoikeuksia eri näkökulmista. Merja on laatinut ensimmäisen Suomessa julkaistun selvityksen ihmisoikeuksien merkityksestä yritystoiminnassa (”Yritystoiminta ja ihmisoikeudet” (2009)). Merjan osaamista ovat käyttäneet valtionhallinto, kansainväliset järjestöt (mm. YK, Euroopan neuvosto, OECD, Etyj), kansalaisyhteiskunnan järjestöt ja yritykset. Merja suunnitteli ja toteutti yhteistyössä yritysvastuuverkosto FIBS ry:n kanssa FIBSin ensimmäisen yrityksille suunnatun ihmisoikeusvalmennuksen vuonna 2014 ja oli pääkouluttajana myös vuosien 2015-2017 valmennuksissa. Hän on tehnyt yhteistyötä yksittäisten yritysten kanssa ja auttanut jo useita yrityksiä konkretisoimaan ihmisoikeudet osaksi yrityksen vastuullisuusagendaa.

Yrittäjätyön rinnalla Merja tekee vapaaehtoistyötä väkivallan vähentämiseksi Suomessa. Virtaa ja energiaa elämään Merja ammentaa erityisesti luonnossa liikkumisesta. Lisäksi Merja uskoo isosti verkostoitumiseen ja erilaisten ihmisten ja erilaisen osaamisen törmäyttämisestä syntyvään lisäarvoon.

Hanna Liappis (FM, ympäristötieteet) on tiimimme ympäristöasiantuntija. Hanna on vajaan kahdenkymmenen vuoden ajan työskennellyt yritysten ympäristöjohtamisen, vastuullisuuden sekä viestinnän parissa Suomessa ja kansainvälisesti. Hannan työkalupakista löytyvät muun muassa ISO14001, EMAS ja GRI-standardit sekä rutkasti ymmärrystä siitä, miten yritysten ja organisaatioiden tulisi parantaa ympäristösuorituskykyään hyvässä linjassa organisaation liiketoiminta- ja viestintästrategian kanssa. Hanna on tinkimätön viherpesun vastustaja sekä jatkuvan parantamisen advokaatti.

Hanna rakastaa hyvää kahvia ja pohtii, pitäisikö ryhtyä osa-aikaiseksi luomumaanviljelijäksi. Hanna on myös tehokas verkostoituja, jonka harrastuksiin kuuluukin kahvilla käynti uusien ihmisten kanssa.

Jos tarvitset apua erityisesti ihmisoikeuksiin, sosiaalisen vastuuseen tai vastuullisuusviestintään liittyvissä kysymyksissä, ota yhteyttä Opinio Juris Oy:n asiantuntijoihin Merjaan tai Hannaan!

Blogin laajempi kirjoittajatiimi

Koska blogin perustajatiimi ei halunnut toitottaa vain omaa torveaan, joukkoomme liittyi heti alussa mukaan Anna:

Anna Rahikainen (BA, MSc) on tiimimme vastuullisuusviestinnän asiantuntija. Anna on työskennellyt yritysviestinnän ja -vastuun tehtävien parissa Suomessa ja kansainvälisesti. Hänellä on kokemusta yritysten vastuullisuustyön kehittämisestä, raportoinnista ja viestinnästä sekä B2B- että kuluttajatoimialoilla. Havuja perkele -hengessä Annalle on tärkeää tehdä vaikuttavaa ja inspiroivaa jälkeä, vaikka se vaatisi harmaan kiven läpi puskemista.

Siviilissä Anna tunnetaan innokkaana matkailijana ja hän rakentaa parempaa maailmaa myös partiossa. Annan ohjenuorana elämässä on brittiläisen runoilijan ja taidekriitikon William Ernest Henleyn runo Invictus.

Ja tiimimme sen kun paranee! Tammikuussa 2019 saimme joukkoomme Mikan:

Mika Kuisma (KTT) on tutkijana, yliopiston opettajana ja asiantuntijana raivannut tietä vastuullisemmalle liiketoiminnalle yli 25 vuoden ajan. Matkan varrelta on kertynyt salkkuun käytännön tietoa yritysvastuusta eri aloilta, esimerkkeinä metsäteollisuus, pakkaaminen ja logistiikka, kauppa, tekstiili ja muoti, elektroniikka ja tietotekniikka, autoteollisuus sekä rakentaminen. 2010-luvun tutkimushankkeissa Euroopassa Mika on tarkastellut esimerkiksi toimialojen, yritysjärjestelmien ja liiketoiminnan uudistumista, kiertotalouden toimintamalleja, aloittavien yritysten tukijärjestelmiä, pienten ja suurten yritysten yhteistyötä sekä liiketoiminnan ja teknologioiden vaikutusten mittaamista kestävän kehityksen puitteissa. Lisäksi vastuullinen sijoittaminen ja yritysvastuun raportointi on ollut Mikan sydäntä lähellä paitsi opetuksen ja kansallisen raportointikilpailun järjestelyryhmän ja juryn jäsenenä myös oman sijoittamisharrastuksen kautta.

Yliopistotöiden päätyttyä Mika tekee pyrähdyksiä luennoimaan ja muihin asiantuntijaprojekteihin sekä liikkuu yritysvastuun tapahtumissa laajassa kansainvälisessä tutkimuksen ja konsultoinnin verkostossa. Ennen kaikkea Mika haluaa elää todeksi kestävämpää kehitystä omassa arjessa. Aiemmista kokemuksista ja tuoreista havainnoista Mika toivoo syntyvän ajatuksia, joista on iloa muillekin, ja toivoa koko maapallolle.

***

Blogitiimissä oli mukana 2019-2020 myös yritysvastuun ammattilainen Susanna Saikkonen (KTM). Hänen kirjoituksensa koskien erityisesti organisaatioiden moninaisuutta ovat luonnollisesti edelleen luettavissa blogissamme.  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *